PROGLAS PLENUMA GRAĐANA I GRAĐANKI TK

by plenumtk

PROGLAS

10. februar 2014

Mirni protesti u Tuzli se nastavljaju. Podržavamo dalje održavanje mirnih protesta u svim gradovima Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve građanke i građane da podrže ostvarivanje ovih zahtjeva:

1. Da se odmah obustave svi postupci koji se vode protiv organizatora i učesnika dosadašnjih mirnih protesta, te da se prestane sa sprovođenjem represivnih mjera.

2. Da se utvrdi odgovornost policije, po komandnoj i ličnoj osnovi, za prekoračenje službene dužnosti i prekomjernu upotrebu sile.

3. Da se odmah smijene Komesar i Portparol MUP-a TK.

4. Da se utvrde činjenice koje se tiču sigurnosnih službi u BiH, u pogledu širenja dezinformacija i kreiranja haotičnog stanja u proteklom periodu, te da nadležni organi TK iniciraju pokretanje procedura za utvrđivanje odgovornosti u tom smislu.

5. Da nadležni organi TK utvrde činjenice, sačine izvještaj i pokrenu inicijativu za utvrđivanje odgovornosti medija za širenje dezinformacija i kreiranje haotičnog stanja u proteklom periodu.

6. Da se izvrši istraga u pogledu informacija da su među demonstrante ubacivane različite osobe podržavane od strane određenih političkih partija i interesnih grupa kako bi izazvale haos i nered, te proizvele negativno mišljenje javnosti o opravdanim protestima, i da se te osobe procesuiraju.

Ovaj proglas donose građanke i građani TK, za dobro svih nas.

 

Advertisements